Fonduri europene apicultori 2013

Fondurile alocate pentru 2013, prin Programul National Apicol, sunt de 3,44 milioane euro, din bani europeni, si aproape 14,6 milioane de lei, din resurse nationale.

Banii pot fi accesati de apicultori:

  • persoane fizice sau juridice;
  • persoane fizice autorizate;
  • intreprinderi individuale si intreprinderi familiale constituite in organizati, in asociaţii de crescatori de albine, uniuni apicole, cooperative sau grupuri de producatori.

In 2012, apicultorii romani au atras aproape în întregime (99,99%), fondurile alocate prin Programul National Apicol.

Astfel, in 2012, Programul National Apicol a beneficiat de fonduri europene de 3,46 milioane euro si fonduri nationale de aproape 14,7 milioane lei.

O parte din acesti bani au fost cheltuiti de apicultori pe achiziţia de medicamente, produse biologice, suplimente nutritive, biostimulatori si funduri de stupi pentru control/antivarooa pentru rase de albine omologate în Romania din apicultura convenţionala si ecologica.

O alta parte din bani au fost pentru achiziţia de matci, roi la pachet, roi pe faguri si familii de albine din rase omologate în Romania.

Cei care au aplicat pentru aceasta masura, au beneficiat de un sprijin ceva mai mare, dupa cum urmeaza:

• pentru achizitia de matci – s-a decontat 23,59 lei / matca (fara TVA);
• pentru achizitia de familii de albine – s-a decontat 110,09 lei / fam (fara TVA);
• pentru achizitia de roi la pachet – s-a decontat 55,04 lei / roi (fara TVA);
• pentru achizitia de roi pe faguri – s-a decontat 62,91 lei / roi (fara TVA)

In Romania, se produc anual 20.000 de tone de miere, iar consumul pe cap de locuitor este de 510 grame.

Masura 141 pentru apicultori – Fonduri UE 2013

Pentru apicultori masura 141 poate fi accesata cu un numar de minim 27 familii de albine (fata de minim 25 familii pana in anul 2011).

Ca sa poata fi accesata aceasta masura apicultorul trebuie sa aiba inregistrate toate cele 27 familii de albine in registrul agricol, sa isi deschida o ferma la medicul veterinar de care apartine (sa fie trecut cu numar in registrul fermelor), sa aiba o vatra de stupina stabila (in proprietate sau in arenda – cu contract).
Ca apicultorul sa poata obtine mai multe puncte ar trebui sa fie inscris intr-o forma asociativa si sa aiba mai putin de 35 ani.

Pentru cei interesati sa obtina fonduri prin masura 141 le sugerez sa citeasca cu atentie Ghidul solicitantului care poate fi luat de la adresa Ministerului agriculturii.
Daca stiti sa va descurcati in hatisurile birocratice puteti incerca sa faceti singuri proiectul si sa il promovati singur.

Pentru cei ce nu se descurca ramane varianta consultantei de la camerele agricole judetene (aceasta consultanta se plateste cu sume cuprinse intre 500 si 700 lei) care va indruma si asupra actelor ce trebuie sa le obtineti – nu sunt putine. Mai nou ministerul a contractat cu o firma redactarea acestor proiecte gratuit, insa practic tot cei de la consultanta agricola fac proiectele pentru ei.

Dupa intocmirea proiectului si depunerea acestora va fi facuta o vizita la adresa fermei pentru a fi verificate cele declarate, apoi, daca proiectul se califica, se poate trece la semnarea contractului de finantare.

Pentru dimensiunea minima de 27 familii de albine in anul al treilea apicultorul trebuie sa ajunga la 66 familii de albine si sa creasca productia cu 20%.
In plus, in acesti trei ani, apicultorul trebuie sa urmeze cursul care s-a angajat sa il urmeze si sa realizeze si celelate obiective stabilite in planul de afaceri .
Pentru ca birocratia in Romania este destul de mare trebuie sa va inarmati cu multa rabdare in razboi cu autoritatile statului.

Prin studierea cu atentie a ghidului oferit puteti sa obtineti toate informatiile de care aveti nevoie (ghidul trebuie citit cu atentie si printre randuri).
Si inca un sfat – Cel mai bine va infiintati PFA dupa depunerea si aprobarea proiectului pentru ca actele necesare sunt mai putine la depunerea proiectului, iar daca nu obtineti finantarea nu mai aveti nevoie de PFA.
Dupa ce primiti notificarea va trebui sa va infiintati PFA (pentru cei ce nu au), si sa depuneti inca un set de acte (pentru care va mai trebui sa alergati inca o data pe la institutiile statului).

Contul pe care il veti deschide trebuie sa fie pe PFA si o astfel de adresa de la banca este necesara.
Urmatorul pas, dupa ce veti semna decizia de finantare, este sa depuneti cererea de plata (care presupune alta birocratie – practic sunt inca doua dosare de facut).
Nu inteleg de ce autoritatile statului permit asa o birocratie? Poate ne raspund ei.
Si se mai intreaba de ce nu se acceseaza aceste fonduri europene.
Oricum, daca ati reusit sa parcurgeti toti acesti pasi, dupa aproximativ zece luni de la depunerea proiectului, primiti si prima transa de bani.

O alta culme a birocratiei este obligativitatea prezentarii din nou la APIA pentru a confirma primirea banilor (in conditiile in care solicitantul a depus din nou in cererea de plata detalii cu privire la contul in care se vireaza banii).
Ulterior, in fiecare an, in aceeasi perioada in care ati depus prima cerere de plata, veti depune cerere de plata (alt act birocratic de care ar trebui sa scape reprezentantii statului).

Comments are Closed